دیابت و آنفولوانزا: مخلوطی خطرناک

چگونه آنفولوانزا بر افراد مبتلا به دیابت تأثیر می گذارد؟

ابتلأ به آنفولوانزا برای افراد دیابتی یک مشکل جدی محسوب می شود. مرگ افراد مبتلا به دیابت به علت عوارض ابتلا به آنفولوانزا 3 برابر بیشتر از افراد عادی است و میزان بستری شدن آنها در بیماران 6 برابر بیشتر از افراد عادی می باشد.

میزان مرگ میر آمریکائیان آفریقایی تبار مبتلا به دیابت نسبت به سفید پوستان مبتلا به دیابت بر اثر ابتلأ به آنفولوانزا 2 برابر است . سال گذشتۀ که آنفولوانزا H1N1 بصورت پاندمیک در آمده بود از هر 4 نفر بیماری که به علت آنفولوانزا در بیمارستان بستری شده بودند، یک نفر دیابتی بود.

ما می توانیم از عوارض جدی و مرگ آور بیماری آنفولوانزا در میان افراد دیابتی با تزریق واکسن آنفولوانزا جلوگیری کنیم.

مطالعات نشان داده است که تزریق واکسن آنفولوانزا میزان بستری ومرگ افراد دیابتی را بر اثر این بیماری به یک چهارم می رساند.

مرکز پیشگیری از بیماریهای آمریکا توصیه می کند که افراد با سن بیش از 6 ماه و بالاتر بهتر است سالانه واکسن آنفولوآنزا تزریق کنند.

درمورد افراد دیابتی نیز تزریق واکسن آنفولوانزا توصیه می شود اما واکسیناسیون بروش اسپری تنفسی (از راه بینی) توصیه نمی شود.

همچنین افراد مبتلا به دیابت نوع 1 و 2 باید واکسن پنوموکوک تزریق کنند (چنانچه در 5 سال گذشته ترزیق نکرده اند) زیرا پنومونیا(ذات الریه) یکی ازعوارض آنفولوانزا به بیماران دیابتی و گروه مراقبین بهداشتی آنها از گسترش بیشتر بیماری و بستری شدن مبتلایان و مرگ ومیر آنها جلوگیری می کند. توصیه های زیر راه های ساده ای است که به جلوگیری از ابتلأ  و گسترش بیماری آنفلوانزا کمک می کند:

·         تزریق واکسن آنفولوانزا برای همۀ بیماران بخصوص بیماران دیابتی ، خانواده ها  و مراقبین بهداشتی آنها توصیه می شود.

·        تمام افرادی که در بیمارستانها و مراکز بهداشتی فعالیت می کنند باید واکسینه شوند.

·        واکسن یاد آور را فراموش نکنید.

·        واکسیناسیون را در  ماههای آذر، دی و ماههای بعدی انجام دهید. به یاد داشته باشید که بیشترین زمان ابتلأ به دیابت در اسفند و فروردین است.

به یاد داشته باشید که  حتی با بهترین واکسیناسیون ، گاهی افراد واکسینه شده  به آنفولوانزا مبتلا می شوند بهمین علت به توصیه های زیر توجه کنید:

چنانچه در فرد مبتلا به دیابت علائم ابتلأ به آنفولوانزا دیده شود با داروهای آنتی ویروس نظیر Oseltamivir یا Zanamivir بلافاصله درمان را آغاز کنید ومنتظر تأیید آزمایشگاه نباشید. داروهای ضد ویروس چنانچه در 48 ساعت ابتدایی ظهور علائم آنفولوانزا مصرف شوند، بسیار موثرند. این موضوع را به بیماران دیابتی گوشزد کنید قبل از اینکه به بیماری مبتلا گردند، در صورت مشاهدۀ علائم بیماری با پزشک فوراً تماس بگیرند تا در مراحل اولیه با داروهای ضد ویروس درمان آغاز گردند. بیماران دیابتی را در مورد قوانین خاصی که باید در روزهای بیماری رعایت کنند، آگاه کنید. بهتر است این قوانین را برای آنها توضیح داده و بصورت کتبی در اختیارشان قرار دهید. این قواعد عبارتند از:

·        قندخون خود را در فواصل کوتاهتری اندازه گیری کنید زیرا ممکن است مقدار آن در یک مدت کوتاه شدیداً نوسان کند.

·        داروهای ضد دیابت (چه قرص، چه انسولین) را حدالامکان در زمان مورد نظر مصرف کنند.

·        به بیماران توصیه کنید چنانچه قند خونشان در محدودۀ طبیعی نبود فوراً با پزشک تماس بگیرید.

·        چنانچه نمی توانند از رژیم غذایی عادی خود پیروی کنند باید از غذاهای نرم ومایعات به اندازۀ کافی استفاده کنند تا جایگزین وعده های منظم غذایی آنها شود.

·        هر ساعت حداقل نصف فنجان از مایعات بدون کالری مثل آب، نوشابۀ رژیمی یا چای بنوشند.

·        چنانچه فرد قادر به نگهداشتن مایعات نباشد فوراً با پزشک تماس بگیرید و یا به بخش اورژانس مراجعه کنید.

·        دمای بدن بیمار را هر 4 ساعت اندازه گیری کنید و چنانچه بیش از 1/38 درجۀ سانتی گراد باشد به پزشک اطلاع دهید.

·        کتون ادرار بیمار را چک کنید. چنانچه کتون در حد متوسط یا زیاد باشد و قند خون 300 میلیگرم در دسی لیتر یا بیشتر باشد حتماً  با پزشک تماس بگیرید یا بیمار را به اورژانس برسانید.

·        برای پیشگیری از ابتلأ سایرین به آنفولوانرا، به بیماران توصیه کنید که مراقبت های بهداشتی روزانه را انجام دهند. برای مثال دست و صورت خود را با آب و صابون شستشو دهند و دهان و بینی خود را بهنگام عطسه وسرفه بپوشانند و دستمال کاغذی را بعد از مصرف دور بیاندازند.

·        برای پیشگیری از ابتلأ به آنفولوانزا بهتر است از تماس با افراد بیمار بپرهیزند.

منبع: www.cdc.gov/diabetes/flu      و   www.medscape.com